Nytt Projekt: Balettakademien Göteborg

Återigen firar vi slutet av arbetsveckan med att skriva under ett kontrakt för ett nytt större projekt. Den här gången har entreprenören Serneke anförtrott oss på PSRIG att leverera en ny teleskopläktare och nya dansgolv till Folkuniversitetet, Balettakademien Göteborg.

Lite historia

Balettakademin grundades 1957 i Stockholm. Till skillnad från den klassiska balettfokuserade Operan, syftade denna utbildning till att tillhandahålla mångsidigt utbildade dansare för musikaler, shower och modern koreografi. Ett decennium senare, 1967, efter stora framgångar med att ta fram nya talanger, startades en ny utbildningsgren i Göteborg. Kort därefter etablerades även en tredje filial i Umeå.

Göteborgsavdelningen utökade 1983 sin kursverksamhet till att omfatta en yrkesskola med särskild dans- och musikinriktning. Den musikaliska läroplanen var den första i sitt slag i Skandinavien och kom att fungera som förebild för efterkommande utbildningar.

Balettakademin Göteborg är idag en del av Folkuniversitetet, en förening som erbjuder ett brett utbud av vuxenutbildning över hela Sverige. Den grundades under 1930-talet och består av 5 olika föreningar; de extramurala institutionerna från universiteten i Stockholm, Uppsala, Göteborg, Lund och Umeå.

Under hösten 2023 flyttar Balettakademin Göteborg och KV Konstskola, ytterligare en väletablerad skola som drivs av Folkuniversitetet, in i nybyggda lokaler i Lindholmen, Göteborg. Den nya stadsdelen kommer att heta Karlastaden och skolorna kommer att inrymmas på bottenvåningen i Capella-lokalen.

Beläget på Lindholmen kommer Karlastaden bli en modern, tät och mixad stadsdel som spänner över åtta kvarter med bostäder, kontor, hotell, utbildning, sjukvård och kommersiella lokaler.

Det 73 våningar höga Karlatornet kommer att kröna den nya bygget. När skyskrapan är klar kommer den att mäta imponerande 245 meter, vilket gör den till Nordens högsta byggnad.

PSRIG:s del

Vi kommer att leverera och installera en motoriserad teleskopläktare från Audience Systems till Balettakademiens nya auditorium. Den beställda motoriserade TX-ramverket kommer att utrustas med halvautomatiskt fällbara stolar från Espace 628-linjen. Denna stolmodell – med sin utmärkta komfort, rena stil, kompakta fotavtryck och välkända hållbarhet – har verkligen slagit igenom på den svenska marknaden och snabbt blivit vår storsäljare.

I kontraktet ingår även en beställning på dansgolv från marknadsledande Harlequin. Vi kommer att leverera 1100 m2 av deras utmärkta Standfast dansgolv och 330 m2 av deras modulära och panelbaserade fjädrande golv Liberty.

Leverans och installation är planerad att starta i augusti 2023.

[UPPDATERING: Projektet växer]

Projektansvarig: Kim Ekblad, +46 72-552 18 19

(bildrättigheter: Serneke, PSRIG)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *