Nytt Projekt: Kalmar Kulturhus

Ännu en fredag, ännu en projektnyhet. Såsom blivit lite av en tradition, här kommer ett fredagskvälls-inlägg om ett nytt projekt för nästa år. Den här gången har turen kommit till det nya kulturhuset i Kalmar att få sin PSRIG-prägel.

Det är viktigt att påtala att inte alla projekt kan förvärvas på ett snabbt och enkelt sätt. Det kan finnas olika anledningar till att ett projekt tar längre tid än förväntat, såsom förhandlingar och revideringar som måste göras för att överkomma vissa hinder. Dessutom behöver idéer ibland ges tid att utvecklas och mogna innan lösningar dyker upp. När det gäller just det här projektet började vi arbeta med planerna och beräkningarna för mer än ett år sedan och vi har gått igenom otaliga revideringar sedan dess. Vi är dock glada att meddela att vi nu äntligen har tecknat avtal som underleverantör till Viriba AB.

Lite bakgrund

Under 2020 omvandlade Kalmar det gamla Posthuset på Esplanaden 30 till ett nytt stadsbibliotek. Mot slutet av 2022 beslutades att biblioteket även skulle kompletteras med ett modernt nytt kulturhus. Tillsammans kommer det redan etablerade biblioteket och den nya kulturhusbyggnaden att bilda en förlängd stadskärna ner mot Systraströmmen med en tydlig kulturkaraktär. Det nya inbjudnade området kommer hädanefter att benämnas Kulturkvarteret.

När projektet är klart kommer kvarteret att inrymma kulturskolan, öppna förskolan Måsen, kommunarkivet och många av de anställda inom kultur- och fritidsförvaltningen. Den renoverade byggnaden ska också ge ytor och lokaler för kreativ verksamhet och en ny multifunktionell konsertsal.

En visionsskiss för det nya Kulturkvarteret i Kalmar.

De ansvariga för projektet hoppas att Kulturhuset i den nya stadsdelen ska bli en naturlig mötesplats för alla Kalmars invånare. Ett slags vardagsrum där de kan träffas, umgås, uppleva och skapa tillsammans.

Kulturhuset förväntas kosta ca 190 miljoner kronor och beräknas stå färdigt i november 2024, med inflyttning våren 2025.

PSRIG:s del

I huvudasak kommer vi att leverera och installera PSRIG-produkter. Detta inkluderar vår motoriserade FlexBeam-lyftlösning, vårt egenutvecklade kontrollsystem FlexControl, vårt ridåskena FlexRail, kompletta intäckningar och mycket mer. Utrustningen kommer att installeras på fem olika scener och salar.

Under 2019 installerade vi ett liknande lyftsystem på närliggande Byteatern, ett stenkast från det nya kulturhuset. Vi har med andra ord den stora glädjen att få återvända till en av den svenska östkustens verkliga pärlor (Norrköping är en annan) – vackra Kalmar stad. Kanske ses vi där nästa sommar?

Installation beräknas starta under tredje kvartalet 2024.

Projektansvarig: Kim Ekblad, +46 72-552 18 19

(bildrättigheter: Kalmar kommun)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *