Nytt Projekt: Hamburger Börs, Stockholm

Ny fredag och nytt spännande projekt! Traditionen med fredagsredovisning av nya projekt fortsätter. Denna vecka har vi den stora glädjen att kunna berätta om ett nytecknat avtal gällande installation av ny lyftteknik på det anrika Hamburger Börs i Stockholm.

Lite bakgrund

Alla har hört namnet, många har varit där och många har sett deras högklassiga shower. Hamburger Börs är ett legendariskt inslag i den Stockholmska kulturhistorien med ett arv som sträcker sig mer 200 år bakåt i tiden.

Det var redan 1654 som Henrik Hamburg, en tyskfödd klockare, öppnade en kvarterskrog som han döpte till Hamburger börs. Ovanför dörren till krogen hängde han upp den gamla rådhusskylten från hemstaden Hamburg. Krogen blev snabbt populär och sedermera även den plats dit de dödsdömda enligt seden på 1700-talet fördes för den sista supen innan avrättning vid Skanskvarn.

Efter många turer, ägarbyten, skiftande adresser, rivning och återuppbyggnation med gammal inredning, hamnade till slut krogen år 1975 på sin nuvarande plats på Jakobsgatan, Norrmalm.

Det var på Hamburger Börs som krogkabarén fick sin storhetstid under 60-talet med otaliga folkkära svenska artister och låtskrivare på agendan. För att inte tala om den mångfald av förnäma gästspel som gjordes av internationella artister under 70- och 80-talet. Under 90-talet var det spektakulära dragshows som drog fulla hus medan 00-talet bjöd på t.ex. regelbundna humorshower som även tv-sändes.

Och nu, med installationen av ny lyftteknik ovanför scenen, kommer Hamburger Börs att kunna fortsätta utvecklas och förbli en modern och innovativ plats för festliga evenemang och allsköns underhållning.

PSRIG:s del

Det nya systemet kommer innefatta 18 st. punktlyftar av fabrikat GIS LP500 D8+ med encodergivare för positionering och lastgivare som övervakar lasten i realtid. Alltsammans kontrolleras och övervakas via vårt egenutvecklade styrsystem FlexControl.

Projektet innefattar även en mängd svartlackerad HT34-tross från TAF som kan kombineras till olika formationer för att passa showernas behov.

Många undrar hur vi kan leverera nya system så kvickt med dagens utdragna leveranstider och denna ständiga materialbrist. Projektchef Kim Ekblad förklarar:

”Det är en av PSRIG-teamets många styrkor hur vi kontinuerligt utvärderar och spekulerar kring marknadens kommande behov – något som sen ligger till grund för investeringar och lagerinköp.

Att få möjlighet att leverera ett nytt och modernt lyftsystem till en sådan anrik scen värmer i kulturhjärtat. Vi vet att uppgraderingen kommer underlätta teknikernas dagliga arbete och framför allt höja säkerheten för scenrelaterade arbeten avsevärt. ”

Kim Ekblad, projektchef och delägare på PSRIG

Projektet lämnas nu över till vår projektgrupp och ansvarig projektledare Mathias Fröjd. Arbetet beräknas starta under sommaren och skall vara färdigställt i slutet av augusti.

Ansvarig projektledare: Mathias Fröjd, +46 72-552 18 63

(picture credit: Hamburger Börs)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *